Zomers staan hun kassen vol met grootbloemige anjers, waarna in het najaar de Sneeuwballen het overnemen. Een verrassende combinatie die nooit verveelt. Greenflor neemt een kijkje in de kassen van familiekwekerij Mediaverdi CV in Aalsmeer.
Wie de naam ‘Mediaverdi’ hoort, denkt waarschijnlijk aan een idyllisch Italiaans dorpje. Je raadt vast niet dat het eigenlijk een afkorting is voor ‘MEt DIAnthus VERDIend. Het familiebedrijf is al vier generaties lang en meer dan 100 jaar actief in de trekheester- en anjerteelt.
Terwijl kweker Johan Buis samen met zijn vader en zoon anjers selecteert en bundelt, leidt zijn vrouw Bianca ons rond tussen de zee aan stelen. “De overgrootvader van Johan begon hier in 1901 met de teelt van Seringen en Chrysanten”, weet Bianca. “Rond 1935 startte hij met de eerste snij-anjers. En al die jaren verder planten wij hier nog steeds ieder jaar in mei grootbloemige anjers.”
Naast de klassiekers, planten de kwekers van Mediaverdi elk jaar weer nieuwe soorten. “Die selecteren we jaarlijks uit zo’n vijftig nieuwigheden, die wij aangeleverd krijgen van diverse veredelaars wereldwijd. Zo hebben wij altijd iets exclusiefs te bieden.” Bianca haalt een paar zijscheuten bij een grote knop weg. “In het pluizen gaat het meeste werk zitten.”
Zachte kleuren
Veel knoppen moeten nog uitkomen, maar soms verraden voorlopers de kleur die een vak vol groene knoppen zal aannemen. Van zacht perzik en vintage roze tot lieflijk geel, dieprood of fijn wit. “Vroeger waren alleen de felle kleuren in trek. Nu doen juist de zachte tinten het goed”, weet Bianca. “Lady Diana is een bestseller, maar ook en Greenshot is populair.”
Er klinkt een sissend geluid. Sproeiers spuiten een laagje mist over de anjerknoppen heen. “Daardoor kunnen we de temperatuur in de kassen zo’n vijf graden laten dalen. Zeker met zulke hete zomers als voorgaande jaren, groeiden de anjers veel te hard. Nu houden ze het hoofd koel.”
Het systeem is onderdeel van de nieuwe, duurzame, toekomstgerichte kas die in 2019 is neergezet, compleet met zonnepanelen en recirculatie van al het water. “Dankzij goede isolatie en de nieuwste technieken kunnen we onze kas verwarmen met een lage watertemperatuur. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook nog eens voor sterkere bloemen.”
Nog even geduld
Als je komt voor de Viburnum opulus ‘Roseum’, oftewel Sneeuwballen, moet je nog even geduld hebben. Bianca wijst naar buiten, waar nog 10.000 vierkante meter beschikbaar is. “De planten zijn al volop aan het groeien. We halen ze in november de kassen in, net voordat het buiten te koud voor de Sneeuwballen wordt. Binnen kunnen de ze rustig verder rijpen, totdat ze in januari klaar zijn voor de oogst.”
“Ik vind het leuk om te merken dat anjers nog steeds in trek zijn, ook onder jonge mensen”, zegt Bianca als we terug naar de hal lopen. “Je zet niet zomaar een hele bos anjers in huis, maar gemixt in een boeket zijn ze zeer welkom in vele bloemstukken en bruidsboeketten.”