In het landelijke Zwaamshoek bloeit Kwekerij Bos-de Vries, een familiebedrijf dat schittert in de teelt van exclusieve bloemen. Met de bijzondere Eryngium pandanifolium als pronkstuk groeide het bedrijf sinds 2016 uit tot een bekende naam in de bloemenwereld. Dankzij hun samenwerking met bedrijven zoals Greenflor leveren ze nu bloemen aan floristen en groothandels. In deze blog lees je het inspirerende verhaal van deze bloeiende onderneming en hun rol in de sierteelt sector.

Van paardenwei naar bloemenparadijs

Het begon allemaal op een eenvoudige paardenwei. Terwijl de paarden graasden, zag de oprichtster een kans. Ze besloot het land te gebruiken voor het kweken van bloemen. Wat als een klein project begon, groeide al snel uit tot een bloeiend bedrijf. Elke dag bracht ze de zelfgekweekte bloemen naar de veiling, waar ze gretig werden verkocht.

Toen haar dochter bij de kwekerij kwam werken, kreeg het bedrijf nieuwe energie. Samen met haar man, een akkerbouwer, brachten ze waardevolle kennis mee. Dit zorgde voor verdere specialisatie in de teelt van Eryngiums. Uiteindelijk werd de Eryngium pandanifolium het kroonjuweel van de kwekerij.

Eryngium Pandanifolium
Eryngium Pandanifolium

Het jaar van de doorbraak

2016 was een belangrijk jaar voor Kwekerij Bos-de Vries. Het harde werk van de familie werd beloond met een prestigieuze prijs. Dit zorgde niet alleen voor naamsbekendheid, maar opende ook de deuren naar de groothandel. Hierdoor ontstond een samenwerking met Greenflor, een toonaangevende speler in de markt, die de unieke Eryngium pandanifolium erkende. Deze samenwerking markeerde een nieuwe fase voor de kwekerij, die sindsdien alleen maar verder is gegroeid.

Vakmanschap achter de schoonheid

Het kweken en snijden van de Eryngium pandanifolium is een precies werk. De stekelige bladeren maken het snijden lastig en wie niet goed oplet, loopt het risico op pijnlijke handen. “Je moet altijd met de richting van de haren mee snijden,” legt de dochter van de oprichtster uit. “Anders voelt het alsof je een cactus vastpakt.”

Achter de schoonheid van deze bijzondere bloem schuilt vakmanschap, geduld en passie. Kwekerij Bos-de Vries is niet zomaar een familiebedrijf; het is een plek waar liefde voor het land en de natuur samenkomen.

Eryngium Pandanifolium