Er is er niet één hetzelfde als de ander, hun pootjes lijken op die van een kangoeroe en ze staan symbool voor uniekheid. Greenflor neemt een kijkje in de kas van kwekerij A. van den Haak in Rijnsburg, specialist in de bijzondere Anigozanthos.   

‘Bij afwezigheid, even bellen’, staat er op de deur. Na een telefoontje komt kweker Renee van den Haak al snel aanlopen. “Welkom”, zegt hij breed glimlachend als hij de deur van zijn kas opent. Zover het oog rijkt, zie je de artistieke Anigozanthos staan, die ook wel bekendstaat als de kangoeroepoot. “Kijk maar naar de bloemetjes”, verklaart Renee de naam. “Die lijken op het pootje van een kangoeroe. Deze bloem komt oorspronkelijk uit Australië.” 

Je kunt er uren naar blijven kijken. Vanuit een kluit met enorme bladeren, groeien fluwelige stelen met buisjes, die net allemaal even een andere vorm hebben. Daaruit waaieren zes minuscule, kleurrijke bloemblaadjes. “De meeste hoofdtakken zijn er nu al af. Hier zie je voornamelijk nog de zijtakken”, wijst Renee. “De plant zoekt licht en kan in het wild wel twee meter hoog worden. Angizohantos groeit het hele jaar door.”

Ongelijke bloem

De naam Anigozanthos komt van het Griekse ‘anises’ (ongelijk) en anthos (bloem). ‘Down Under’ staat de sterke, exotische bloem voor individualiteit en uniekheid. Er bestaan zo’n twaalf varianten en de eerste soorten van de Anigozanthos kwamen in 1803 naar Europa. “Het is echt een bijzonder product”, zegt Renee. Het grootste deel van het jaar werkt hij alleen in de kas.

Soms krijgt hij hulp van zijn vader en in het drukke voorjaar zijn er nog wat extra handjes. “Maar het liefst doe ik alles gewoon zelf”, geeft hij lachend toe. Wie goed kijkt, ziet in de kas van Renee bakjes met zaadjes tussen de stengels hangen. Trots vertelt de kweker over de biologische manier van bestrijden. “Door gecontroleerd natuurlijke vijanden uit te zetten, houden we plagen en ziektes op een gezonde manier onder controle.” Verder wordt er geen druppel water verspild. “We gebruiken regenwater voor de bewatering. Alles wat onder uit de pot stroomt, wordt opgevangen en opnieuw gebruikt.”

 

Schots en scheef 

In de hal staan fusten vol bossen met de kunstzinnige bloem, klaar om naar hun nieuwe eigenaar te gaan. Naast de vrij rechte stelen, staan bossen Anigozanthos die alle kanten op zijn gegroeid. “Vroeger werd dit beschouwd als afval, maar nu zijn deze schots en scheve varianten juist meer in trek”, vertelt Renee. “Juist omdat ze nóg unieker zijn. Ze mogen in een boeket best iets boven de rest van de bloemen uitsteken.”

Deze snijbloem is het hele jaar te verkrijgen, in lengtes tot wel 1.50 meter. De Anigozanthos doet het geweldig in een gemengd boeket. Het is een sterke bloem, met een minimaal vaasleven van tien dagen. De Anigozanthos blijft het langst mooi ze koel wordt bewaard.