Aan de Meerlanderweg in Amstelveen vind je hortensia’s van het allerhoogste niveau. Hier groeien bolvormige meesterwerken in oogverblindende kleuren. Greenflor neemt een kijkje in de hypermoderne kassen van Ko Kolk.
“Welkom in onze kas”, verwelkomt Bartjan ons met een grote grijns. We lopen langs zeeën vol hortensia’s. Een hoge kar vol vers gesneden blauwe hortensia’s komt ons tegemoet, klaar om de wereld te kleuren. Van vers tot Classic, laag tot hoog, jong tot bijna volgroeid en van zacht wit tot knallend paars: in deze kassen raak je nooit uitgekeken.
Generatie op generatie
Familiebedrijf Ko Kolk werd opgericht in 1962, en teelt vanaf 1995 Snijhortensia. Kennis en passie worden generatie op generatie overgedragen. De kinderen van Bart-Jan staan al in de rij om het bedrijf over te nemen. “Mijn vader werkt nog steeds als veredelaar in dit bedrijf”, vertelt Bart-Jan. “We steken veel energie in de veredeling. De afgelopen jaren hebben we een aantal succesvolle rassen op de markt gebracht, zoals de Verena rassen, ‘Lollypop’, ‘Rodeo’ en ‘Mon Amour’. Stuk voor stuk scoren ze goed en staan ze hoog in de ranglijsten.”
De rassen voor de snijteelt van Ko Kolk bloeien ieder jaar, zijn doorbloeiend, zetten de knop tot laat in het najaar door, en ontwikkelen zich dan nog tot volwaardige bloemen. “Een jaar geleden verhuisden we naar deze nieuwe locatie”, vertelt de bevlogen hortensiakweker. “We kregen daarmee de kans om ons bedrijf van bijna 3 hectare helemaal in te richten volgens de laatste trends en technieken.”
Van het gas af
En dat is te zien. Niet alleen aan de zonnepanelen op het dak en de watertechniek, waarbij al het spoel- en spuiwater volledig wordt hergebruikt, maar ook aan de Warmtepomp en het Warmte Koude Opslag systeem dat is aangelegd onder de kassen.
“We doen het volledig zonder gas. In de zomer oogsten we warmte uit de kaslucht, die via een warmtewisselaar op 130 meter onder de grond wordt opgeslagen”, legt Bart-Jan uit. “In de winter kunnen we deze warmte gebruiken, en slaan we juist het koude retourwater weer op in de grond. Het is het nieuwste van het nieuwste. Met hetzelfde systeem kunnen we in het najaar actief ontvochtigen. Zo dragen we bij aan het verduurzamen en innoveren van de agrarische sector, zonder dat onze hoge kwaliteitseisen verloren gaan.”
Verder gebruikt Bart-Jan zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. “Helemaal zonder is niet te doen”, legt hij uit. “Maar door ieder jaar weer met een schone lei te beginnen, kunnen we het lange tijd redden met biologische bestrijdingsmiddelen in de vorm van beestjes.”
Hortensiaparadijs
Bart-Jan neemt ons ten slotte mee naar een aparte kas, waar oneindig veel soorten en kleuren hortensia’s kriskras door elkaar staan. Het lijkt wel een paradijs. “Hier experimenteren we met nieuwe soorten rassen”, legt hij uit. “Als we een nieuwe, succesvolle soort ras veredelen, kunnen we die binnen drie jaar in grote aantallen leveren.”
Hortensia’s blijven gewilde snijbloemen. “Elk jaar gaan hier meer dan een miljoen stelen de deur uit, naar onder meer klanten in Duitsland en Rusland”, zegt Bart-Jan. “Maar onze bloemen komen zelfs in Amerika en Dubai terecht!”
Tips van de kweker!
Zet hortensia’s in een schone vaas met water en snijbloemenvoedsel. Haal het onderste blad van de steel af. Snijd een centimeter van de steel af en herhaal dit elke twee tot drie dagen. Zo kun je heel lang genieten van je hortensia’s!
Wil je er nóg langer van genieten? Classic hortensia’s kun je vanaf oktober drogen. Verwijder het blad van de bloemstelen en hang de hortensia’s ondersteboven op een warme en droge plek, tot ze volledig gedroogd zijn.